Lehdistötiedote 16.5.2003
SOPU-elintarvikekuivuri

Elintarvikkeiden kuivaus on vuosisatainen, jopa vuosituhantinen perinne elintarvikkeiden säilömiseksi. Suomessa elintarvikkeiden kotikuivaus on loppunut pakastuksen yleistyessä lähes ainoaksi säilöntämenetelmäksi. Lähes kaikki kuivatuotteet ovat teollisesti tuotettuja helppojen kotikonstien puuttuessa.

Kuivatus on kotitalouksien ”uusi” taloudellinen säilöntämuoto

Elintarvikkeiden kuivatus on erinomainen kotitalouksien säilöntämuoto. Kuivatuotteet ovat keveitä ja vaativat vain viidenneksen raakatuotetilavuudestaan. Säilytys ei vaadi erityistiloja, säilymisaika on tuotteesta riippuen useita vuosia ja alkuperäisten aromit säilyvät. Tuotteet ovat lisäaineettomia ja niistä saa aina tuoretta lisää päivittäisruokiin ympäri vuoden. Menetelmä on myös erittäin energia-ystävällinen säilömistapa, sillä energiaa tarvitaan vain muutaman tunnin kestävässä kuivatus-vaiheessa. Merkittäviä säästöjä talouksissa voidaan saada ostamalla tarjoushintaisia sesonkituotteita ja kuivattamalla niitä suurempia määriä.

Mitä kuivataan ja miten säilytetään?

Kuivatukseen sopivat lähes kaikki huolella valikoidut raaka-aineet ympäri vuoden; marjat, sienet, yrtit, vihannekset, hedelmät ja juurekset lihaa ja kalaa unohtamatta. Raaka-ainekohtaisen käsittelyn jälkeen tuotteet joko raastetaan, suikaloidaan tai viipaloidaan, juurekset on hyvä ryöpätä.

Kuivatut tuotteet annostellaan elintarvikkeille soveltuviin pakkauksiin, pusseihin tai tölkkeihin ja säilytetään kuivassa, hajuttomassa ja valolta suojatussa paikassa. Kuivatuotteet ovat jo kertaalleen käsiteltyjä, joten niiden valmistus on liotuksen jälkeen erittäin nopeaa.

SOPU-elintarvikekuivuri

SOPU-elintarvikekuivuri on keksijänsä Soile Puljulan tilannekohtaisen ongelman ratkaisusta syntynyt idea muutamia sitten. Syksyisestä vaellusretkestä muodostuikin sienireissu,
jolloin valtava sienisaalis oli jotenkin käsiteltävä jo retken aikana. Silloin syntyi idea ja ensimmäinen ”proto” tehtiin saatavilla olevista materiaaleista.

Puolitoista vuotta myöhemmin - keväällä 2003 - idea on jalostunut sitkeän työn tuloksena tuotantokelpoiseksi tuotteeksi. Kehitysprosessissa tukena ovat olleet Lapin TE-keskus, Keksintösäätiö ja Rovaniemen elinkeinokehittäjä eeron yrityshautomo. ”Olen oppinut todella paljon tämän puolentoista vuoden aikana ja ilman saamaani tukea en varmasti olisi tässä esittelemässä uutta tuotetta.”

SOPU-elintarvikekuivuri on tuotteena varsin yksinkertainen , kuten monet muutkin menestyvät keksinnöt. Rakenne ja toiminta perustuu kokoontaitettavaan kuivurin runko-osaan, taitettaviin kuivausritilöihin sekä sähkökäyttöiseen lämpöpuhaltimeen. Toimintakuntoisena sen mitat ovat
80x45x35 cm ja kuljetuspakkauksessa 84x47x8 cm. Lämpöpuhaltimen tehoa säätämällä ja ilmavirtausta ohjaamalla kuivatus saadaan tasaiseksi koko kuivatusalueella.

Kahdeksassa kuivausritilässä voidaan yhdellä kertaa kuivata 4-5 kg raaka-aineesta riippuen ja kuivausaika on 8-10 tuntiin, eli illalla kuivuriin ja aamulla kuivausannos on valmis säilöttäväksi.
Kuivaaminen antaa ehtymättömän mahdollisuuden kehittää omia reseptejä eri käyttötarkoituksiin, perusruokaan, illanistujaisiin, retkimuonaksi.

Tuotteen jatkokehitykseen ja markkinointiin on perustettu oma perheyritys, tuotanto on käynnistymässä ja neuvottelut jakelukanavien kanssa on aloitettu.

SOPU-elintarvikekuivuri ensiesiteltiin suurelle yleisölle Oulun erämessuilla 22.-25.5.2003.


Lisätietoja ja yhteydenotot Soile Puljula

0400-748 817
Fax +358 16 341 2349

Ajankohtaista:

Tiedote

Sopu-kuivuri on saanut Tasavallan Presidentin myöntämän INNOSUOMI 2004 KUNNIAMAININNAN. Lisää
www.innosuomi.fi/fi/innosuomi-kilpailu/palkitut2004/sopu.html>

Muuta

Oheistuotteeet

MYYMME KUIVURIT, PUHALTIMET JA OHEISTUOTTEET ALENNETUIN HINNOIN. linkkarimallinen veitsi (5 €) Kuivausta käsittelevä kirja: Raija Hentman: Herkutellen luonnossa; Kuivatuotteista kunnon eväät. 4. painos. Hinta 19 €.


© Soputuote Ky 2003